Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

    ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ

   ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

         email: andreas@mesageitonias.com

   

    Τίμιε Πρόδρομε και Βαπτιστά του Χριστού, Πρέσβευε υπέρ ημών

 

 

 

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

 

 

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ

ΑΠ. ΑΝΔΡΕΑ

 

  

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  

 

 

 

 ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

 

   

 

 

 ΤΡΟΠΑΡΙΑ

 

 

 

 

Στον περίβολο του Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα στη Μέσα Γειτονιά βρίσκεται το μικρό αλλά όμορφο εκκλησάκι του Τιμίου Ένδοξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.  

Ο ναός αυτός, ο όποιος σήμερα φαίνεται μικρός σε μέγεθος για να εξυπηρετεί τους πιστούς της περιοχής, κάποτε ήταν μεγάλος και ευρύχωρος.

Η Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου ξεκίνησε να κτίζεται στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας, περίπου το 1846, όπως μαρτυρεί χρονολογική επιγραφή που βρίσκεται λαξεμένη στο πάνω μέρος της (δυτικής) εισόδου του ναού, με πέτρα, όπως και πολλοί άλλοι ναοί στον τόπο μας. Είναι μονόκλιτος με ημικυκλική στέγη, η οποία αρχικά ήταν επιστρωμένη με χώμα και αργότερα προστέθηκαν κεραμίδια για προφύλαξη της.

Το 1974 με την τουρκική εισβολή, ο ναός αυτός χρησιμοποιήθηκε και ως αίθουσα δημοτικού σχολείου προς εξυπηρέτηση των παιδιών.

 

Το 1999 - 2000 ο ναός του Τιμίου Προδρόμου ανακαινίστηκε πλήρως, μετά από ενέργειες της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και εξοπλίστηκε με κλιματισμό και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα παρεκκλήσια της Λεμεσού. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έγιναν από τον αρχιτέκτονα Ρότζερ (Roger) Γεωργίου. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ο ναός του Τιμίου Προδρόμου της Ενορίας μας είναι ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής, αλλά και ένα πνευματικό κέντρο για μικρούς και μεγάλους, αφού στο χώρο αυτό του ναού πραγματοποιούνται τόσες και τόσες πνευματικές δραστηριότητες, όπως εβδομαδιαίες Παρακλήσεις, Μυστήρια, Εσπερινοί, θείες Λειτουργίες και άλλα. Ο επισκέπτης εισέρχεται στο εσωτερικό του πετρόκτιστου ναού από τις δυο εισόδους, που βρίσκονται η μία στη δυτική και η άλλη στη νότια πλευρά.

 

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού θα αισθανθούμε κατάνυξη, αφού ο φωτισμός του είναι λιτός, λόγω της απουσίας πολλών παραθύρων που συνήθως συναντάμε σε άλλους μεγάλους ναούς. Το όλο οικοδόμημα έχει μόνο δυο παράθυρα, ένα νότια και ένα στα βόρεια του ναού. Έτσι, το λίγο εξωτερικό φως και ο απλός εσωτερικός φωτισμός από το μικρό πολυέλεο, οδηγούν τον πιστό σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, η οποία κορυφώνεται αντικρίζοντας τις ιερές εικόνες του Χρίστου και της Παναγίας του 16ου αιώνα και την  αυστηρή   μορφή  του  Αγίου  Ιωάννη του  Προδρόμου στο χρυσοποίκιλτο και καλά συντηρημένο εικονοστάσι, που και αυτό έχει αναπαλαιωθεί κάτω από την αυστηρή επιτήρηση καλά καταρτισμένων επιστημόνων (συντηρητών αρχαιοτήτων) και του ειδικού Γραφείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το 2009 το εικονοστάσι στάλθηκε στο εξωτερικό και ξανά αναπαλαιώθηκε από τον Γαβριήλ Παρμακτσίδη. (Βλέπε φωτογραφίες)

 

Στο ναό αυτόν είχαν την τιμή να λειτουργήσουν σεβαστοί ιερείς, οι οποίοι ανάλωσαν τη ζωή τους στο έργο της προσφοράς και της λατρείας προς το Θεό. Ο παπα-Στέφανος, ο παπα-Κωνσταντής, ο παπα-Μιχαήλης, ο παπα-Στρατής και ο παπα-Αθηνόδωρος άφησαν μνήμη αγαθή. Το έργο τους όμως είχαν επίσης την τιμή να συνεχίσουν και άλλοι ιερείς, οι οποίοι λειτούργησαν στο νεότερο ναό του Αποστόλου Ανδρέα, όπως ο Οικονόμος Χριστόφορος Πολυδώρου, που αφυπηρέτησε τον Ιούνιο του 2002.