Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ

      ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

         ΑΝΔΡΕΑ

    Άγιε Απόστολε Ανδρέα, Πρέσβευε υπέρ ημών

 

 

 

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ

  

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

 

 

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

  

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

 

 

 ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

 

   

 

ΤΡΟΠΑΡΙΑ

 

 

 

   

Ο ναός αυτός κτίστηκε στον περίβολο   που βρίσκεται και ο μικρός ναός του   Τιμίου Προδρόμου προς εξυπηρέτηση   του χριστεπώνυμου πληρώματος της   Ενορίας που αυξανόταν χρόνο με το   χρόνο.

 

Ή οικοδόμηση του νέου ναού άρχισε το   1953, σε μια περίοδο που τα οικονομικά   της εκκλησίας δεν ήταν καθόλου ανθηρά.  Έτσι ξεκίνησαν έρανοι  προς   εξεύρεση    χρημάτων σ' όλη την Κύπρο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του ναού τα ανέλαβε ο λαϊκός αρχιτέκτονας Παναγιώτης Στιβαρός από τη Λεμεσό.

 

Ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα είναι τρίκλιτος, σταυροειδής με τρούλο. Δυο σειρές κιόνων κινούνται σταυροειδώς προς το κέντρο δημιουργώντας μια σειρά αψίδων, πάνω στις οποίες στηρίζεται η θολωτή σκέπη, ενώ οι τέσσερις μεσαίοι κίονες σηκώνουν το μεγάλο θόλο που ανάλαφρα υψώνεται στον ουρανό.

 

Ο ναός φωτίζεται τόσο από τα πολλά στενόμακρα παράθυρα όσο και από τον τρούλο, ο οποίος επιτρέπει στο φως να περάσει και να φωτίσει το ναό.

 

Το 2001-2002 ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα   ανακαινίστηκε πλήρως μετά από ενέργειες της   Εκκλησιαστικής Επιτροπής και εξοπλίστηκε με   κλιματισμό και σήμερα αποτελεί έναν από τους   καλύτερους ναούς της Λεμεσού. Τα αρχιτεκτονικά   σχέδια έγιναν από τον αρχιτέκτονα Ρότζερ (Roger)   Γεωργίου. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ο ναός   του Αποστόλου Ανδρέα της Ενορίας μας είναι ένα   πραγματικό στολίδι της περιοχής, αλλά και ένα   πνευματικό κέντρο για μικρούς και μεγάλους, αφού   στο χώρο αυτόν του ναού πραγματοποιούνται πολλές πνευματικές δραστηριότητες.

 

Του Ιερού Βήματος δεσπόζει η Πλατυτέρα των Ουρανών και οι Ιεράρχες, έργο των αγιογράφων π. Ευάγγελου Γιαλλουρίδη και του υιού αυτού Νεάρχου, δωρεά ευσεβών Χριστιανών, στον κυρίως ναό ανυψωμένος και επιβλητικός βρίσκεται ο σκαλιστός Άμβωνας, που κοσμείται από το Χριστό και τους τέσσερις Ευαγγελιστές και στις τρεις εισόδους του Ναού προβάλλονται μορφές Αγίων (της Εκκλησίας μας) με την τεχνική των ψηφιδωτών. Επίσης διατηρείται γραφείο εφημερίου, όπου ο πιστός βρίσκει καθημερινά καταφύγιο και πνευματική καθοδήγηση.