The Orthodox Pages
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
|
||
ΟΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΛΕΙΤΟΥ
Η Ιστορία της Συλίκους και των Ναών της
Η Ιστορία της Συλίκους και των Ναών της.
|
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Οικ. Χριστοφόρος Κλείτου Μετάφραση στη Ελληνική από την Μαρίνα Κωνσταντίνου
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτίστηκε το 1850 και εγκαινιάστηκε το 1874. Είναι βασιλική μονόκλιτη κατασκευή με θολωτή στέγη, που αρχικά ήταν καλυμμένη με χώμα. Μια δεύτερη στέγη με κεραμίδια, προστέθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία για προστασία. Η όλη κατασκευή είναι αποκλειστικά από τοπική πέτρα, με τους τοίχους στο ένα μέτρο βάθος.
Η εκκλησία έχει
δύο κύριες εισόδους, μια στα δυτικά και μια στα νότια. Το 1995 μια
επιπρόσθετη πόρτα προστέθηκε στα νότια, για είσοδο στο Ιερό. Η αυλή της εκκλησίας επίσης υπέστη απόλυτη ανανέωση. Το παλιό σχολείο το οποίο τοποθετείται στα νότια της εκκλησίας, έχει απολύτως ανακαινισθεί και τώρα εξυπηρετεί χρέη σπιτιού του ιερέα. Η αυλή τώρα έχει καλυφθεί από πλακόστρωτο και στη ΝΔ γωνιά έχουμε εγκαταστήσει μια μεγάλη εξέδρα από την οποία ψάλλεται η ακολουθία της Αναστάσεως. Η εξέδρα επίσης εξυπηρετεί και σαν σκηνή για την ορχήστρα, κατά την διάρκεια των παραδοσιακών εορτασμών της Δευτέρας της Λαμπρής. (Βλέπε - Γαλαρία Φωτογραφιών)
Η Εκκλησία το 1994 καλυμμένη ακόμη με το σουβά Η Εκκλησία όπως είναι σήμερα Στη ΝΑ γωνιά έχουμε ανεγείρει ένα μνημείο προς τιμή του ντόπιου ήρωα, Δημητρίου Κλείτου, που απεβίωσε στην ηλικία των 18 χρονών, στις 20 Ιουλίου του 1974, υπερασπίζοντας πίστη και πατρίδα κατά την διάρκεια της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής. Στο μνημόσυνο του το 2003, τα λείψανα του τα οποία ήταν θαμμένα στο κοιμητήριο Λεμεσού, μεταφέρθηκαν, επανατάφηκαν και σφραγίσθηκαν στη βάση του μνημείου. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι καλυμμένο με γύψο και οι τοίχοι στολισμένοι με δύο σειρές από εικόνες. Στο νάρθηκα υπάρχει μια γυριστή σκάλα που οδηγεί στο γυναικωνίτη και από όπου μπορεί κάποιος να δει μια μικρή είσοδο (τώρα σφραγισμένη) που οδηγεί στο καμπαναριό. Στα επόμενα λίγα χρόνια σχεδιάζεται να εκτελεστούν πολλά έργα στο εσωτερικό της εκκλησίας όπως να αλλαχθούν τα στασίδια, το εικονοστάσι, και πιθανό να αντικατασταθεί η γυριστή σκάλα με μια σκαλα με σχήμα L για να είναι πιο ευπρόσιτος ο γυναικωνίτης.
Το
εικονοστάσι είναι μάλλον απλό και όχι ιδιαίτερου μαστορέματος, αλλά
υπάρχουν κατάλοιπα παλαιότερου χειροποίητου σκαλιστού εικονοστασίου που
καταστράφηκε μαζί με την εκκλησία από τους Τούρκους κατά την διάρκεια της
Οθωμανικής κατοχής της Κύπρου
(Βλέπε
- Η Ιστορία της Συλίκους και των Ναών της.) |